ADDFOCUSHet Dijkwijf

22 januari 2019by Adriaan Oomen
https://addfocus.nl/wp-content/uploads/2019/01/image001.png

Mag ik je voorstellen: dit is het ‘Dijkwijf’ (ja sorry, ik heb de naam niet bedacht), onze buurvrouw. Je vindt haar op de Gendtse Polder, waar we onlangs zijn neergestreken. Het volumineuze wijf kijkt uit over de Waal en is van grote afstand zichtbaar. Zo fungeert ze als baken voor schippers en het mooie is: de terp waar ze op zit is tevens een vluchtplaats voor dieren bij hoog water.

 

‘Wie heeft dat bedacht?’ denk je misschien. Dit ‘Dijk van een Wijf’ is in opdracht van de Provincie Gelderland ontworpen door de kunstenaars Marcelle Hilgers en Lizet Burgersdijk als bekroning op de vorming van een nieuw, ruig natuurgebied genaamd ‘de Gendste Waard’. De natuur wordt door Staatsbosbeheer beheerd; er is ruimte voor het wassende water en de wilde runderen en paarden kunnen er vrij grazen.

 

Ik vind het wel een mooi wijf, uh, figuurlijk gesproken natuurlijk: het is een typisch Nederlands kunstwerk dat onze unieke Nederlandse kwaliteit in de strijd tegen het water eert. Waarin we als Lage Landen Bovenscheidend zijn. En waardoor wij kunnen wonen en werken aan de Waal op de grens tussen natuurgebied en rivier.

 

Je bent hier altijd welkom, ook bij hoog water. Gebruik het Dijkwijf maar als baken; dan kom je vanzelf bij ons terecht.